Nieuwe subsidie voor isolatie [2024]

Verwachte prijsstijging energie Nederland voor 2024 ca. €200,-

Het jaar 2024 brengt een pittige financiële uitdaging voor Nederlandse huishoudens: een verwachte stijging in de energierekening. Experts voorspellen een toename van ongeveer €200 per huishouden, veroorzaakt door hogere netwerkkosten, toenemende energiebelasting, en oplopende energietarieven (en het terug betalen van het prijsplafond, dit gaat om ca. 23,5 miljard euro).

Met het verdwijnen van het prijsplafond in 2024, verliezen consumenten hun bescherming tegen fluctuerende variabele tarieven. Dit benadrukt het belang voor huishoudens om proactief te handelen. Hier voor heeft de overheid dan ook weer een nieuwe pot met subsidie beschikbaar gesteld. De ISDE subsidie 2024 is voor het grootste gedeelte gelijk aan 2023. Toch zijn er kleine wijzigingen.

–> meer maatwerk voor monumenten

–> meer subsidie voor biobased isolatiematerialen

–> subsidie wijziging warmtepompen

–> aanpassing van subsidiebedragen

Meer maatwerk voor monumenten

Vanaf 1 januari 2024 wordt de ISDE toegankelijker voor monumenten. Voor deze groep worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, komt een groot aantal monumenteigenaren vanaf 2024 wel in aanmerking voor subsidie. (bron rvo.nl)

subsidie-isolatie-monumentaal-pand
bios-based-isolatie-2024

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Er komt een bonus om het gebruik van biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen aan te moedigen. Deze materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen.

Subsidiewijziging warmtepompen

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om ISDE te ontvangen. De meeste warmtepompen voldoen al aan dit label. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Heeft u in 2023 een warmtepomp met een A+, of lager label gekocht? Dan komt u toch in aanmerking voor subsidie als u deze in 2024 laat installeren.

De subsidiebedragen voor warmtepompen met een energielabel A++ of hoger, zijn met € 450 verhoogd. De gelijkwaardige bonus die eerder werd gegeven voor deze energiezuinige warmtepompen, komt te vervallen. Voor warmtepompen met een energielabel A+++ geldt voortaan wel een aanvullende bonus van € 225.

De wijziging van het energielabel geldt niet voor warmtepompboilers en voor warmtepompen met een thermisch vermogen van 71 kW of hoger.

Dit is dus belangrijk als je de warmtepomp wilt combineren met isolatiemaatregelen

Aanpassing van subsidiebedragen

Aanvragers die een zonneboiler laten plaatsen, krijgen vanaf 2024 minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren. Dit voorkomt dat er naar verhouding teveel subsidie wordt uitgekeerd (overstimulering).

  • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh. Eerder was dit € 1,02.
  • Zonneboilers met een oppervlakte van >10 m² krijgen € 0,28 per kWh. Eerder was dit € 0,45.

De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.

Dit is dus van belang als je een zonneboiler wilt combineren met een isolatiemaatregel