Vloerisolatie

Vloerisolatie

Bij vloerisolatie wordt de onderzijde van de vloer geïsoleerd met isolatiemateriaal. Dit gebeurt vanuit de kruipruimte tegen de onderkant van de vloer aan. Vaak neemt men vloerisolatie om de stroom van koude lucht vanuit de kruipruimte, tegen te gaan. Er zijn meerdere manieren om de vloer te isoleren. Zo is er ook een mogelijkheid om de kruipruimte te vullen met isolatiemateriaal.

Wij helpen je graag in het adviseren welk vorm van vloerisolatie het beste geschikt is voor jouw situatie. Vraag vrijblijvend en kosteloos een adviesgesprek aan met één van onze isolatieadviseurs. Wil je eerst liever even bellen? Dat kan ook zeker, wij beantwoorden graag je vragen.

Wat kost vloerisolatie?

De prijs van vloerisolatie ligt ergens tussen de €25 – €45 per m2. De prijzen van deze oplossingen zijn verschillend. Als eerste kunnen we het verschil maken tussen vloerisolatie en bodemisolatie.

Zoals de namen het al zeggen, met het ene product isoleer je de vloer en bij het andere product isoleer je de bodem. Voor optimaal rendement adviseren wij vaak, mits de ruimte het toe laat, vloerisolatie. Bij minder dan 45cm ruimte wordt er vaak voor een bodemisolatie product gekozen.

Hoe werkt vloerisolatie?

Er wordt een isolatie product tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Het is gebruikelijk om een product aan te brengen met een hoge isolatie waarde van minimaal rd 3,50 K/Wm2.

Meest gebruikte vloerisolatie materialen zijn:

  • Geslotencellig isolatie schuim
  • Opencellig isolatie schuim
  • Isolatie folie
  • Glaswol vloerisolatie
  • Eps parels bodemisolatie
  • Isolatie chips

Vloerisolatie bij een houten vloer

Houten vloeren zijn prima te isoleren. Door het vakkundig isoleren van je vloer, zorg je er juist voor dat de vloer droog blijft. Aantasting door vocht is dus niet meer mogelijk. Dit geldt ook voor de balken.

Het rendement bij houten vloeren ligt ook vooral bij het dichten van de naden en kieren van een houten vloer. Door deze vakkundig te isoleren voorkom je dat de constante koude lucht vanuit de kruipruimte, zich een weg weet te vormen richting jouw voeten.

Vloerisolatie, tegen de vloer aan isoleren, is hiervoor de ideale oplossing.

Vloerisolatie bij vloerverwarming

Deze vraag krijgen wij tegenwoordig steeds vaker te horen. Zeker met vloerverwarming is het warmteverlies vanuit de vloer iets om over na te denken. De bedoeling is uiteraard dat de warmte van de vloerverwarming richting je voeten gaat. Echter, wanneer je de vloer niet geïsoleerd hebt raak je onnodig veel warmte kwijt richting de kruipruimte. Dit is onnodig stoken en puur verspilde energie.

Tegen de vloer aan isoleren is dus noodzakelijk om dit verlies tegen te gaan. Bodemisolatie kan dit rendement helaas niet realiseren.

Zijn er bijzonderheden onder de vloer?

Informeer vooraf over de staat van je vloer. Veert de vloer als je er op loopt, is er vloerverwarming aanwezig, staat er (af en toe) water in de kruipruimte, lopen er kabels en leidingen in de kruipruimte, zijn er vocht- of verkleurde plekken in huis? Afhankelijk van de staat van de vloer of oorzaak van vochtplekken kan reparatie vooraf noodzakelijk zijn.

Welk materiaal vloerisolatie voor mijn vloer?

Van belang is dat vloerisolatie gebeurt met materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer (hout, beton) en dat het materiaal goed aansluit op elkaar en op de vloer en wanden. Er zijn verschillende materialen, zoals gespoten PUR-schuim, EPS parels of thermoskussens en andere isolerende reflecterende folie, platen (van kurk, houtvezel, vlas, cellulose, EPS of XPS schuim), glas- of steenwol. Mits de vloer voldoet aan de eisen is een kier- en naadloze afwerking aan te raden.

Wil je subsidie aanvragen met de offerte? Zorg dan dat de isolatiewaarden van het product op de offerte staat vermeld.

Isolatiewaarde van vloerisolatie

De isolatiewaarden van vloerisolatie producten worden uitgedrukt in Lambda waardes en liggen allemaal zo rond de λd 0,026 W/m.K. Om een minimale rd waarde van 3,50 K/Wm2 te halen zou je bij het gebruik van isolatie schuim ca. 10-15 cm moeten aanbrengen.

Wat kost vloerisolatie per type woning?

Tussenwoning, kosten 1.400 euro, besparing per jaar: 200 euro
Hoekwoning / 2-1 Kap, kosten 1.600 euro, besparing per jaar: 230 euro
Vrijstaande woning, kosten 2.800 euro, besparing per jaar 400 euro

Van nul isolatie naar zeer goede isolatie onderkant vloer (Rc=3,5). Besparing berekend met een hr-ketel en gasprijs van 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).

Heeft mijn woning een kruipruimte?

Ga op zoek naar de tekeningen van de woning en zoek het luik in je woning. Is er geen luik? dat betekent niet per se dat er geen kruipruimte aanwezig is. Is er maar een klein beetje ruimte onder de vloer, tot 45 cm? Dan is bodemisolatie een oplossing. Is er meer dan 45 cm ruimte? Dan is er meer keuze.

Is mijn woning geschikt voor vloerisolatie?

Bouwjaar voor 1920: geschikt
Bouwjaar tussen 1920 en 1975: geschikt
Bouwjaar tussen 1975 en 1995: geschikt
Bouwjaar na 1995: geschikt

* bij minimaal 50cm ruimte

Vloerisolatie inspectie

Laat je vloer altijd inspecteren voor dat je opdracht geeft om deze te isoleren. Alleen gespecialiseerde isolatiebedrijven of isolatie adviseurs kunnen vaststellen of de vloer geïsoleerd kan worden. Een kijkje nemen onder de vloer is onderdeel van de inspectie. Zorg voor de inspectie dat het luikje toegankelijk is.

Hoe blijft mijn kruipruimte geventileerd?

Bespreek met de vloerisolatie expert dat het isolatiemateriaal onder de vloer de ventilatiegaten in de kruipruimte niet mag blokkeren. Ventilatie van de kruipruimte is namelijk belangrijk.

Ventilatie via de spouwmuur

De meeste kruipruimtes van woningen worden geventileerd via de spouwmuur. Na de spouwmuur isolatie kan dit dus niet meer. Hiervoor moet het isolatiebedrijf nieuw ventilatierooster aanbrengen. Deze worden schuin naar de kruipruimte geboord. Het ventileren van de kruipruimte is van groot belang om nare geuren en vocht ophoping tegen te gaan.

Wat zijn de nadelen van vloerisolatie?

Waar moet je nou op letten? Hoewel vloerisolatie vele voordelen kent, is het niet mogelijk om zonder inspectie te gaan isoleren. De volgende aspecten zijn belangrijk om over na te denken wanneer je vloerisolatie wilt laten plaatsen.

De onderzijde van de vloer is van cruciaal belang bij vloerisolatie. Deze dient goed droog te zijn en mag geen vorm van vocht bevatten. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het isolatiemateriaal niet goed hecht omdat er vocht tussen de isolatie en de vloer is. Met alle nare gevolgen van dien.

Ook is het belangrijk dat je kruipruimte ná de isolatiewerkzaamheden nog goed blijft ventileren. Hier wordt uitvoerig naar gekeken tijdens een inspectie op locatie. Mocht er onvoldoende ventilatie aanwezig zijn, worden er nieuwe ventilatieroosters geplaatst.

Bovenstaande verklaard waarom advies op locatie van belang is. Zo toetst de expert de situatie op uitvoerbare en betaalbare isolatiemogelijkheden. Aan de hand van deze inspectie kunnen wij je adviseren naar de mogelijkheden van vloerisolatie. Wat kan er nou precies? Wat gaat er dan nou echt gebeuren? En wat is hiervoor dan de investering exact? Deze vragen kunnen wij grotendeels vooraf per telefoon beantwoorden.

Wat zijn de voordelen van vloerisolatie?

Het isoleren van je vloer kent vele voordelen. Hieronder hebben wij een korte samenvatting gemaakt van de pluspunten van vloerisolatie.

Vloerisolatie is de oplossing voor koude voeten
De constante stroom van koude lucht vanuit de kruipruimte, tegen de vloer aan, is de reden waarom je vloer zo koud aanvoelt. Er staat immers een koude luchtstroom in directe contact met de vloer. Door het aan de onderzijde isoleren van de vloer, zorg je ervoor dat die stroom van koude lucht niet meer in directe contact staat met de vloer. De koude lucht kan zich nu geen weg meer vinden richting je voeten. Vandaar dat wij dit ook wel het ‘warme voeten-effect’ noemen.

Vloerisolatie zorgt voor een lager energierekening
Met het isoleren van de vloer bespaar je direct. Bewezen is dat vloerisolatie zorgt voor een besparing van circa 6 m³ per vierkante meter vloer, je energierekening zal dus gelijk dalen.

Heb je vloerverwarming? Dan is de besparing nóg meer! Denk maar eens aan de verloren warmte vanuit je vloerverwarming, richting de kruipruimte. Dit is puur verspilde energie.

En nóg meer voordelen!

Steentje bijdragen aan het milieu
Een steeds vaker voorkomende reden tot isoleren. Tegenwoordig zijn wij hier allen enorm mee bezig en dit zien wij ook terug in de koopmotieven van onze klanten. Men wilt graag een positieve bijdrage leveren aan het milieu; vloerisolatie zorgt voor een lager gasverbruik en dus een lager CO2-uitstoot.

Vloerisolatie draagt bij aan je gezondheid en veiligheid
Een goed geïsoleerde vloer blijft een warme, droge vloer. Zo draagt vloerisolatie bij aan een gezonder woonklimaat. Gevolg daarvan is dat vocht- of schimmelplekken geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Dit is erg belangrijk voor mensen met astma- of reumaklachten. Vocht- en schimmelplekken kunnen ook zorgen voor een muffe geur in je woning. Ook dit wordt voorkomen door een goed geïsoleerde vloer.

Een veel voorkomend fabeltje is dat vloerisolatie ongedierte aantrekt. Integendeel! Vloerisolatie zorgt ervoor dat jouw kruipruimte vrij blijft van ongedierte, het isolatiemateriaal weert ongedierte.

Naast deze voordelen is vloerisolatie ook brandwerend, met andere woorden is vloerisolatie brandveilig. Een fabeltje die wij nog regelmatig horen is dat vloerisolatie juist brandgevoelig is. Dit is niet waar.

Meer informatie over vloerisolatie

Bij Isolatie-Expert.nl zorgen wij ervoor dat jij de beste en op maat gemaakte offertes voor bodemisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie in je mailbox krijgt.