Wat kost spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is de eerste stap naar het verduurzamen van uw woning. De terugverdientijd voor spouwmuurisolatie ligt tussen de 3 en 5 jaar. Een gezonde en verstandige investering dus! De kosten zijn sterk afhankelijk van de grootte van het geveloppervlak. Zo kunnen de kosten variëren  tussen € 500 en € 3000. Naast de grootte van uw gevel is de isolatie methode ook bepalend voor de prijs. Daarom is het verstandig om offertes te vergelijken van isolatiespecialisten uit uw regio! Hieronder kunt een overzicht vinden van de gemiddelde kosten per type woning.

Wat levert spouwmuurisolatie mij op?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op uw maandelijkse energiekosten. Van alle soorten isolatie voor je huis bespaart spouwmuurisolatie het meest, gemiddeld 25%! Naast de besparing, zorgt spouwmuurisolatie ook voor een lager CO2-uitstoot. Isoleren is dus niet alleen gunstig voor uw portemonnee maar ook gunstig voor het milieu. Zo levert u een positieve bijdrage aan het milieu. Ook  zorgt isoleren voor een hoger wooncomfort. De warmte blijft makkelijker in uw woning. Maar ook in de zomer geniet u van wooncomfort; het warme lucht blijft buiten. Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie indirect ook voor een bijdrage aan uw gezondheid. Spouwmuurisolatie zorgt voor een lager luchtvochtigheid dus verkleint het de kans op schimmels of vochtplekken. Deze kunnen uw gezondheid verslechten. Tot slot zorgt spouwmuurisolatie voor een waardevermeerdering van uw woning. Woningen met een ‘groen’ energielabel worden sneller verkocht én leveren meer geld op tijdens verkoop!

Subsidie op spouwmuurisolatie (SEEH)

De Subsidie Energiebesparing Eigen huis is weer beschikbaar. De overheid wil woningeigenaren stimuleren met de nieuwe subsidieregeling. De regeling eind vorig jaar van start gegaan en loopt tot eind 2020. Onze isolatie experts kunnen u alles vertellen over de lopende subsidie voorwaarden en eisen.

Terugverdientijd spouwmuurisolatie en vloerisolatie in hoekwoning of 2-1 kap woning

Kosten 3720 euro
Subsidie 865 euro
Besparing 870 euro
Terugverdientijd 3,28 jaar

Berekend met 103 m2 spouwmuurisolatie en 50 m2 vloerisolatie. bron milieucentraal

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een binnen- en buitenmuur met een ruimte er tussen. Dit kan varieren tussen de 2-10 cm. Het is van belang om je spouwmuur te laten inspecteren door een gespecialiseerd bedrijf en gecertificeerd bedrijf. De meest voorkomende producten om de spouwmuur te isoleren zijn glaswol, EPS parels en Foam.

Meest gebruik spouwmuurisolatie materialen.

Spouwmuurisolatie materialen

eps-isolatie-parel

EPS Parels

cavity-foam

Foam

knauf-supafil

Knauf Supafil

HR++ EPS Parels (isolatie parels)

Door de komst van de HR++ EPS parel met grafiet toevoeging is de volgende stap in het isoleren met isolatie parels gemaakt. Doordat er grafiet aan deze parel is toegevoegd heeft deze een veel hogere bewezen isolatiewaarde ten opzichte van de standaard witte EPS parel. Tijdens het blaasproces wordt er een twee componenten verlijming aan de parels toegevoegd. Hierdoor ontstaat er naar verloop van tijd een vormvaste harde EPS plaat in de spouw die nazakken of wegzakken van het isolatiemateriaal tegengaat. Een EPS isolatie parel bestaat voor 98% uit gesloten luchtcellen en 2% polystyreen waardoor de EPS parel een hoog isolerend vermogen heeft. Door deze gesloten cel structuur vind er geen vocht opname in de EPS parel plaats en is deze dan ook volledig vochtongevoelig.

Cavity Foam (spouwmuur foam)

Cavityfoam is een isolatieschuim met een open structuur en kan worden toegepast in lege spouwmuren en kan worden gebruikt om bestaande spouwmuurisolatie te verbeteren. Het isolatieschuim leent zich ook perfect voor het herstellen van bestaande spouwmuurisolatie.

Cavityfoam wordt altijd in vloeibare vorm ter plekke aangebracht en in de spouwmuur gegoten/geblazen.  Door het uitzetten van de schuim vult het de kleinste naden en kieren. Op deze manier word alles dus perfect afgedicht, dit komt de praktische isolatie waarden ten goede. Cavityfoam word met lucht geblazen hierbij komen verder geen Cfk’s vrij het product is hierdoor geur neutraal. Cavityfoam is daarnaast waterafstotend en damp doorlatend door de open cel structuur. Het product heeft de brandklasse B2.

Knauf Supafil (Glaswol)

Met Knauf SUPAFIL inblaaswol krijgt u blijvend een optimale verdeling in de spouw, zonder dat het product inzakt. SUPAFIL is waterafstotend en neemt geen vocht op. Bij regen wordt alleen de buitenmuur nat en het vocht dringt niet door de isolatielaag naar binnen. De muur kan blijven ‘ademen’, omdat de isolatielaag wel waterdamp doorlaat. Dit betekent een door het KOMO gecontroleerde, constante thermische isolatiewaarde (certificaat IKB 1910/13; λd 0,034 W/m.K) en extra geluiddempende werking. SUPAFIL is bekroond met het Eurofins label, de hoogst haalbare norm voor een gezonde binnenluchtkwaliteit. De inblaaswol bestaat uit gerecycled glas (tot 80%) en er worden geen chemische bindmiddelen toegevoegd. Bovendien vormt SUPAFIL geen voedings- bodem voor schimmels of bacteriën en is het volledig reukloos en onbrandbaar.

Weten welk materiaal het beste past bij uw woning?

Isolatie Subsidie 2020

De subsidie regeling is bedoeld voor energiebesparende isolerende maatregelen in het eigen huis zoals het isoleren van een vloer of gevel en het plaatsen van hoogrendementsglas. Per woning is het mogelijk om tot €10.000 subsidie te krijgen. Zo kunnen woningeigenaren ongeveer 20% van de kosten gesubsidieerd krijgen voor het laten uitvoeren van de werkzaamheden door een deskundig bedrijf.

eps-plaat-spouwmuur

na-geisoleerde woning met verlijmde EPS parel

Spouwmuurisolatie en rendement

Spouwmuurisolatie is al jaren de meest populaire vorm van woningisolatie. Dit komt omdat het isoleren van de spouwmuren het meeste rendement oplevert ten opzichte van de investering. U kunt hiermee circa 30% besparen op uw energiekosten. Met een terugverdientijd van circa 4 jaar is het de meeste rendabele vorm van isoleren. Naast de besparing zorgt spouwmuurisolatie voor een stijging van het wooncomfort en zorgt het voor een waardevermeerdering van je woning

9 tips spouwmuurisolatie

  1. Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen.  Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.
  2. Isolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.
  3. Wil je je huis energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met verdere isolatie aan de binnenkantof buitenkant van de gevel.
  4. Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Dit is een klus voor een gecertificeerd isolatiebedrijf.
  5. Vraag bij de offerte ook om een inspectie van de buitengevel. Meer aandachtspunten vind je in onze handige checklistvoor het gesprek over de offerte.
  6. Heb je vochtplekkenin huis (muren, vloer, plafond)? Laat dat bij de inspectie weten.
  7. Is spouwmuurisolatie bij jou niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie aan de binnenzijdeof  gevelisolatie aan de buitenzijde.
  8. Kijk in de Energiesubsidiewijzerof de gemeente of provincie subsidie geeft voor spouwmuurisolatie.
  9. Het rendementvan spouwmuurisolatie is vergelijkbaar met een rente van 10 procent op een spaarrekening.

Zelf spouwmuren isoleren?

Je spouwmuur zelf isoleren kan niet. De gaten worden geboord op de kruising van de voeg. Op één vierkante meter worden ongeveer 5 gaten geboord. Dit gebeurd in de vorm van de 5 stippen als op een dobbelsteen.

Via deze gaten wordt het isolatie materiaal met de juiste druk en pakking in de spouw geblazen. De machine word voor aanvang van de isolatiewerkzaamheden afgesteld via de testbox. Zo zorgt de uitvoerder er voor dat het met de juiste pakking word ingeblazen. Voor aanvang van de werkzaamheden word er specie op kleur aangemaakt. Na het inblazen worden de gaten netjes afgedicht. Je ziet hier niks van terug.

Welke spouwmuurisolatie product past het beste bij mijn woning?

Voor het na-isoleren van de spouwmuur word er het meest gebruik gemaakt van glaswol en eps parels . Naast deze 2 isolatie producten zien we tegenwoordig ook steeds vaker dat woning geschikt zijn voor foam isolatie. Het grote verschil met het na-isoleren met de geblazen techniek en de glas- of steenwol dekens is dat er bij de isolatiedekens altijd kleine kieren en/of naden ontstaan. Verkijk je hier niet op, hierdoor verliest de isolatie waarde in  de praktijk vaak al gauw 15%. De ene spouwmuur leent zich beter voor eps-parels en de ander voor wol. Zorg dat u advies ontvangt van een partij die beide producten in het assortiment heeft zodat u geen product gestuurd advies ontvangt. Ze hebben allebei nagenoeg de zelfde isolatiewaarde en de prijzen zijn ook nagenoeg gelijk.

Isolatie waarde spouwmuurisolatie

De isolatiewaarden van spouwmuurisolatie producten worden uitgedrukt in Lambda waardes en liggen allemaal zo rond de λd 0,032 – 0,035 W/m.K. Bij een gemiddelde spouwmuur van een breedte van ca. 6cm haal je ongeveer een isolatie waarde van zo rond de 1,70 (kw/m2).

Wat kost spouwmuurisolatie per type woning?

Kosten (incl. btw-verlaging) Besparing* per jaar Besparing in m3 gas
Tussenwoning 800 euro 200 euro 320 m3
Hoekwoning 2.100 euro 550 euro 850 m3
Vrijstaande woning 3.100 euro 800 euro 1.300 m3

Bron: milieu centraal 

*) Geldig voor spouwmuurisolatie (Rd = 1,3) in een gemiddelde tussen-, hoek- of vrijstaande woning, met hr-combiketel en een binnentemperatuur van 16,5 graden Celsius (gemiddeld over dag en nacht), bij een gasprijs van 63 cent per m3 gas (prijspeil 2018).

Hoe weet ik of mijn woning een spouwmuur heeft?

Vuistregel: Woning gebouwd voor 1920 geen spouwmuur, simpelweg omdat die toen nog niet werden gebouwd. Gebouwd na 1992 spouwmuur voldoende geisoleerd ivm nieuw bouwbesluit.

Vanaf 1920 werden de meeste huizen wel gebouwd met een spouwmuur, echter zonder isolatie. De voornaamste reden om vanaf die periode met spouwmuur te bouwen is dat de vocht niet meer zo makkelijk van buiten naar binnen kon dringen.

Bouwjaren spouwmuurisolatie (wel of niet geschikt)

Bouwjaar < 1920

Weinig geschikt

Bouwjaar 1920 - 1975

Meest Geschikt

Bouwjaar 1975-1995

Beperkt geschikt

Bouwjaar na 1995

Weinig geschikt

Spouwmuur inspectie

Laat uw spouwmuur altijd inspecteren voor dat u opdracht geeft om deze te isoleren. Alleen gespecialiseerde isolatiebedrijven of isolatie adviseurs kunnen vaststellen of de spouwmuur geïsoleerd kan worden. Een kijkje in de spouw doormiddel van een endoscoop (camera) is onderdeel van een goede inspectie.

Advies over spouwmuurisolatie?

Niet geïsoleerde spouwmuur

Woningen gebouwd vanaf 1974 zijn bijna altijd al voorzien van isolatie. Deze spouwmuurisolatie is dan vaak bij de bouw al aangebracht. Dit is inmiddels meer dan 40 jaar geleden gebeurd of deze isolatie nog voldoet aan de bouwnormen van vandaag valt te betwijfelen. Woningen gebouwd tussen 1920 – 1974 zijn dus vaak bij de bouw niet direct geisoleerd. Uiteraard kunnen deze wel zijn na-geisoleerd zijn.

Wel geisoleerde spouwmuren

Woningen gebouwd tussen 1975 – 1991 zijn vrijwel altijd geisoleerd bij de bouw van de woning. De producten en materialen waren in deze tijd in ontwikkeling inmiddels zijn deze verder door ontwikkeld en ligt de isolatie waarde stukken hoger.

Vanaf 1991 zijn de spouwmuren vaak prima geisoleerd en hier kan vaak niks aan worden verbeterd.

[TIP] Spouwmuurisolatie, voegwerk, dak en goten

Voordat er een inspectie plaats vind kunt u zelf ook al een rondje om het huis maken. Zorg er voor dat het voegwerk, de waterkering rond de kozijnen, het dak en de goten in orde zijn. Mocht u zelf twijfelen over 1 van deze punten, leg deze dan voor aan de isolatie adviseur. Regenwater in de spouwmuur is na het isoleren namelijk niet bevorderlijk. De gevel moet dus in ook in goede staat zijn. Heeft u dampremmende stenen, een dampremmende verflaag of glazuur op de buitenmuur dan raden wij af uw spouwmuur te isoleren.

Ventilatie via de spouwmuur

De meeste kruipruimtes van woningen worden geventileerd via de spouwmuur. Na de spouwmuur isolatie kan dit dus niet meer. Hiervoor moet het isolatiebedrijf nieuw ventilatierooster aanbrengen. Deze worden schuin naar de kruipruimte geboord. Het ventileren van de kruipruimte is van groot belang om nare geuren en vocht ophoping tegen te gaan.

Bijvullen spouwmuur (spouwmuurisolatie upgrade)

In de jaren ’70 en ’80 zijn veel woningen na-geisoleerd met UF-schuim (isolatiefoam), glaswol, steenwol of witte eps parels. Dit is inmiddels meer dan 35 jaar geleden, het kan natuurlijk zijn dat de isolatie iets is ingezakt of dat de waarde in de loop der jaren is verminderd. Het leeg halen van de spouwmuur is een behoorlijke klus en is vaak prijzig. Laat uw spouwmuur goed inspecteren door een isolatiebedrijf of laat een warmtescan van de gevel maken. Je kan niet zomaar verschillende materialen bij elkaar in de spouwmuur blazen. Zorg ervoor dat dit gecertificeerd gebeurd.

Heeft uw spouwmuur wel isolatie maar is er nog ruimte over. Dan kan er vaak een soortgelijk isolatie materiaal bij worden geblazen. Bijvoorbeeld een eps plaat tegen de binnenkant van de muur van 4 cm met een spouwmuur van 9 cm. Hiervoor zou je 5 cm EPS parels bij kunnen blazen. De isolatiewaarde word hierdoor verdubbeld.

Isoleren en ventileren

Door het goed isoleren van de spouwmuur sluit je alle naden en kieren af. Ongeisoleerde spouwmuren ventileren toch altijd een beetje. Zorg voor constante ventilatie bijvoorbeeld via een klapraampje of de ventilatie rooster boven je ramen.