Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de eerste stap naar het verduurzamen van je woning. De terugverdientijd voor spouwmuurisolatie ligt tussen de 3 en 5 jaar. Een gezonde en verstandige investering dus! De kosten zijn sterk afhankelijk van de grootte van het geveloppervlak. Zo kunnen de kosten variëren tussen € 500 en € 3000. Naast de grootte van uw gevel is de isolatie methode ook bepalend voor de prijs. Daarom is het verstandig om offertes te vergelijken van isolatiespecialisten uit jouw regio!

Wat levert spouwmuurisolatie mij op?

Spouwmuurisolatie zorgt voor een besparing op je maandelijkse energiekosten. Van alle soorten isolatie voor je huis bespaart spouwmuurisolatie het meest, gemiddeld 25%! Naast de besparing, zorgt spouwmuurisolatie ook voor een lager CO2-uitstoot. Isoleren is dus niet alleen gunstig voor je portemonnee maar ook gunstig voor het milieu. Zo lever je een positieve bijdrage aan het milieu. Ook zorgt isoleren voor een hoger wooncomfort.

De warmte blijft makkelijker in je woning. Maar ook in de zomer geniet je van wooncomfort; het warme lucht blijft buiten. Daarnaast zorgt spouwmuurisolatie indirect ook voor een bijdrage aan je gezondheid. Spouwmuurisolatie zorgt voor een lager luchtvochtigheid dus verkleint het de kans op schimmels of vochtplekken. Deze kunnen jouw gezondheid verslechten. Tot slot zorgt spouwmuurisolatie voor een waardevermeerdering van je woning.

Woningen met een ‘groen’ energielabel worden sneller verkocht én leveren meer geld op tijdens verkoop!

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Een spouwmuur is een binnen- en buitenmuur met een ruimte er tussen. Dit kan varieren tussen de 2-10 cm. Het is van belang om je spouwmuur te laten inspecteren door een gespecialiseerd bedrijf en gecertificeerd bedrijf. De meest voorkomende producten om de spouwmuur te isoleren zijn glaswol, EPS parels en Foam.

Meest gebruik spouwmuurisolatie materialen.

  • EPS Parels
  • Glaswol
  • UF-schuim

Spouwmuurisolatie en rendement

Spouwmuurisolatie is al jaren de meest populaire vorm van woningisolatie. Dit komt omdat het isoleren van de spouwmuren het meeste rendement oplevert ten opzichte van de investering waardoor je circa 30% besparen kan op je energiekosten. Met een terugverdientijd van circa 4 jaar is het de meeste rendabele vorm van isoleren. Naast de besparing zorgt spouwmuurisolatie voor een stijging van het wooncomfort en zorgt het voor een waardevermeerdering van je woning

6 tips voor spouwmuurisolatie

  1. Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd: die hebben bij de bouw geen spouwmuurisolatie meegekregen. Woningen van vóór 1920 hebben meestal helemaal geen spouwmuur.
  2. Isolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.
  3. Wil je je huis energieneutraal maken? Combineer spouwmuurisolatie dan met verdere isolatie aan de binnenkant of buitenkant van de gevel.
  4. Vraag bij de offerte ook om een inspectie van de buitengevel. Meer aandachtspunten vind je in onze handige checklist voor het gesprek over de offerte.
  5. Heb je vochtplekkenin huis (muren, vloer, plafond)? Laat dat bij de inspectie weten.
  6. Is spouwmuurisolatie bij jou niet mogelijk? Dan kun je kiezen voor gevelisolatie aan de binnenzijde of gevelisolatie aan de buitenzijde.

Zelf je spouwmuren isoleren?

Je spouwmuur zelf isoleren kan niet. De gaten worden geboord op de kruising van de voeg. Op één vierkante meter worden ongeveer 5 gaten geboord. Dit gebeurd in de vorm van de 5 stippen als op een dobbelsteen.

Via deze gaten wordt het isolatie materiaal met de juiste druk en pakking in de spouw geblazen. De machine word voor aanvang van de isolatiewerkzaamheden afgesteld via de testbox. Zo zorgt de uitvoerder er voor dat het met de juiste pakking word ingeblazen. Voor aanvang van de werkzaamheden word er specie op kleur aangemaakt. Na het inblazen worden de gaten netjes afgedicht. Je ziet hier niks van terug.

Welke spouwmuurisolatie product past het beste bij mijn woning?

Voor het na-isoleren van de spouwmuur word er het meest gebruik gemaakt van glaswol en eps parels. Naast deze 2 isolatie producten zien we tegenwoordig ook steeds vaker dat woning geschikt zijn voor foam isolatie. Het grote verschil met het na-isoleren met de geblazen techniek en de glas- of steenwol dekens is dat er bij de isolatiedekens altijd kleine kieren en/of naden ontstaan.

Verkijk je hier niet op, hierdoor verliest de isolatie waarde in de praktijk vaak al gauw 15%. De ene spouwmuur leent zich beter voor eps-parels en de ander voor wol. Zorg dat u advies ontvangt van een partij die beide producten in het assortiment heeft zodat u geen product gestuurd advies ontvangt. Ze hebben allebei nagenoeg de zelfde isolatiewaarde en de prijzen zijn ook nagenoeg gelijk.

Hoe weet ik of mijn woning een spouwmuur heeft?

Vuistregel: Woning gebouwd voor 1920 geen spouwmuur, simpelweg omdat die toen nog niet werden gebouwd. Gebouwd na 1992 spouwmuur voldoende geïsoleerd in verband met een nieuw bouwbesluit.

Vanaf 1920 werden de meeste huizen wel gebouwd met een spouwmuur, echter zonder isolatie. De voornaamste reden om vanaf die periode met spouwmuur te bouwen is dat de vocht niet meer zo makkelijk van buiten naar binnen kon dringen.

Ventilatie via de spouwmuur

De meeste kruipruimtes van woningen worden geventileerd via de spouwmuur. Na de spouwmuur isolatie kan dit dus niet meer. Hiervoor moet het isolatiebedrijf nieuw ventilatierooster aanbrengen. Deze worden schuin naar de kruipruimte geboord. Het ventileren van de kruipruimte is van groot belang om nare geuren en vocht ophoping tegen te gaan.

Meer informatie over spouwmuurisolatie

Bij Isolatie-Expert.nl zorgen wij ervoor dat jij de beste en op maat gemaakte offertes voor bodemisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of spouwmuurisolatie in je mailbox krijgt.