99% van gemeenten gaat woningen van kwetsbare huishoudens isoleren

337 van de 342 Nederlandse gemeenten vroegen dit jaar subsidie aan voor de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI). Hiermee kunnen zij eigenaren helpen om hun koopwoning met een lage WOZ-waarde te isoleren. Om zo het energielabel te verbeteren.

Subsidie voor 200.000 woningen

Op 31 oktober 2023 is de SpUk LAI gesloten. In 2023 was er in totaal € 425 miljoen beschikbaar waarmee 200.000 woningen geïsoleerd kunnen worden. De subsidiepot liep gedurende het jaar op, toen het kabinet bij de Voorjaarsnota € 119 miljoen extra budget aankondigde. Met de 337 gemeenten die een aanvraag deden, zal het overgrote deel van het budget worden uitgekeerd.

Gemeenten geven hun lokale aanpak voor isolatie zelf vorm. Hierbij richten zij zich op woningen van Verenigingen van Eigenaren (VvE) en eigenaren met een laag energielabel. Dit kan door begeleiding, ontzorging en advies, en door extra subsidie geven bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Of door een doe-het-zelf-aanpak te stimuleren, bijvoorbeeld met vouchers voor isolatiemateriaal. Door deze woningen te isoleren, wordt het energieverbruik verminderd en dalen de energiekosten voor de eigenaar.

Vervolg Lokale Aanpak Isolatie

De SpUk LAI is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma. In 2024 en 2025 volgen een 2e en 3e ronde van de regeling. Hiervoor is ook nieuw budget beschikbaar. Verdeeld over alle jaren is dit € 1,5 miljard. Hiermee kunnen gemeenten voor 2030 zo’n 750.000 slecht geïsoleerde woningen aanpakken. Gemeenten die eerder de SpUk aanvroegen, kunnen de komende jaren opnieuw subsidie aanvragen om nog meer woningen te verduurzamen.

Lees meer over de lokale aanpak isolatie op de pagina van het Nationaal Isolatieprogramma.

Benieuwd of u recht heeft op deze subsdie? Laat hieronder uw gegevens achter en we nemen snel contact met u op.

Na het invullen va uw energielabel kunt u de aanvraag versturen